Ziua Minorităților Naționale

Invitație din partea doamnei Conf. univ. dr. Paula Popoiu manager al Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti” la prima ediție a evenimentului de diplomație publică dedicat sărbătoririi “Zilei Minorităților Naționale”.La eveniment au luat parte domnul dr. arh Sergiu Nistor, consilier prezidențial, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, deputatul Varujan Pambuccian, secretarul de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, Lacziko Enikő Katalin.Din păcate tătarii nu au fost reprezentați, tocmai de aceea am stabilit cu doamna Conf. univ. dr. Paula Popoiu manager al Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti” să intensificăm colaborarea în mai multe proiecte. Unul din proiecte este să terminăm casa tătărească de pe aleea minorităților, proiect cu impact național și internațional, ce urmează să îl finalizăm anul viitor.

 Casa Tătărească din Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”

Am stabilit cu doamna Conf. univ. dr. Paula Popoiu manager al Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti” să intensificăm colaborarea în mai multe proiecte. Unul din proiecte este să terminăm casa tătărească de pe aleea minorităților, proiect cu impact național și internațional, ce urmează să îl finalizăm cât mai curând.

În muzeu se vrea prezentată o replică a unei gospodării de tătari compusă din mai multe construcţii: casa şi anexa, poziţionate faţă în faţă, şi cuptorul adăpostit de un şopron pe laturile lungi ale curţii dreptunghiulare împrejmuite cu gard din piatră. Accesul în curte se face printr-o portiţă.

Casa, construită la fel ca şi anexa, din chirpici, cu pardoseala din „lipitură de pământ”, planimetric se compune din 3 camere, tindă şi prispă deschisă cu 6 stâlpi din lemn de răşinoase. Accesul în două dintre camere se face prin tinda poziţionată între ele, iar în cea de a treia, direct din prispă. Camerele sunt încălzite cu ajutorul sobelor „oarbe” şi al sobelor cu plită. Iluminatul natural este asigurat în camere prin câte o singură fereastră, redusă ca dimensiuni, iar tinda are prevăzute două ferestre mici ce încadrează uşa de acces. Acoperişurile construcţiilor sunt realizate „în două ape”, cu vechiul tip de învelitoare din olane. Anexa gospodărească este compusă din două corpuri alipite (bucătărie de vară şi coteţul de păsări) prevăzute cu acoperişuri în două ape cu aceeaşi pantă, dar diferite ca înălţime.