A 28-a aniversăre a Independenței Republicii Kazahstan

La data de 10 decembrie, la București a fost organizată o recepție solemnă cu prilejul celei de-a 28-a aniversăre a Independenței Republicii Kazahstan. La eveniment au participat renumiți deputați români, politicieni, reprezentanți ai mediului de afaceri și academic, corpului diplomatic și organizațiilor internaționale acreditate în România, mass-media, precum și cetățeni kazahi care locuiesc aici și tineri studenți.

În discursul său, Ambasadorul Kazahstanului în România Dl. Nurbakh Rustemov a menționat că în anii de independență, sub conducerea Primului Președinte – Elbasy N. Nazarbayev, Kazahstanul s-a transformat într-un stat independent, din punct de vedere politic și economic, cu autoritate în lume.

Diplomatul kazah le-a vorbit oaspeților despre inițiativele Președintelui Republicii Kazahstan, K. Tokayev privind procesul de transformare politică profundă a țării. Totodată, Ambasadorul a acordat o atenție deosebită primului mesaj al șefului statului, în care se menționează clar că fără transformări în sfera social-politică, liberalizarea politică și dialogul cu societatea civilă nu sunt posibile reforme economice eficiente.

Totodată, Ambasadorul a menționat că între Kazahstan și România există un nivel destul de ridicat de schimb comercial. În 9 luni ale anului 2019 a constituit 1,337 miliarde de dolari. SUA. România este principalul partener comercial al Kazahstanului în Europa de Sud-Est.

La rândul său, Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe al României, Dan Nicolaescu, i-a felicitat pe toi kazahii cu ocazia Zilei Independenței, a menționat că Kazahstanul este un partener important al României în Asia Centrală. El a subliniat că este nevoie de pași încrezători pentru aprofundarea relațiilor bilaterale în mai multe domenii.

În cadrul evenimentului a fost organizat un concert a unor cunoscute figuri ale culturii Kazahstanului – Tolegen Mukhamejanov, Nurzhamal Usenbayeva, Nurzhan Bazhikenov, precum și nu mai puțin celebrul tenor român Călin Brătescu, care au avut și înterpretări în comun, dar și program solo.