Centrul Tătar de Ocrotire Socială

Pentru bătrâni, copii, femei și persoane cu dizabilități

, ,

Construcția Centrului Tătar de Ocrotire Socială prin obținerea finanțării din fonduri europene ce va contine:
-Azil de bătrâni musulmani
-Adăpost pentru copiii de etnie tătară (abuzați/orfani/etc)
-Adăpost pentru octrotirea femeilor de etnie tătară (defavorizate/abuzate/etc)
-Adăpost pentru persoane cu dizabilități fără posibilități

80% din locuri vor fi pentru azilul de bătrâni , restul pentru celelalte categorii– UCTR

Un proiect pilot în România, care dorim să-l implementăm pe plan național

În Canada a devenit tot mai popular acest program social. Scopul acestuia este de a combina orfelinatele cu azilurile de bătrâni. Orfanii și bătrânii împreună sună fantastic, și în același timp straniu, dar ideea a avut succes. În Canada statul a înțeles importanța programelor sociale și nevoia de atenție pe care bătrânii și orfanii o au. Programul este răspândit în întreaga țară, spre deosebire de alte părți ale lumii unde programul este încă în perioada de probă.

Soluție pentru o bătrânețe senină
Pentru prima dată, un program de acest fel a fost lansat în anul 1991 în Seattle, SUA, în azilul Providence Mount St. Vincent. Bătrânii din acest centru erau vizitaţi de câteva ori pe săptămână de grupuri de copii de grădiniță. Centrul din Seattle a devenit cel mai renumit exemplu de interacțiune între generații. În baza acestei experiențe a fost realizat filmul documentar „Present Perfect”. Regizorul acestui film, Evan Briggs, a declarat: „Înainte de a intra copiii în încăpere, bătrânii arată pe jumătate vii, sunt într-o stare adormită. O scenă destul de deprimantă. Și iată că vin copiii pentru a face o lecție de artă sau muzică sau pentru a face sandwich-uri pentru cei vârstnici – și bătrânii revin imediat la viață și se încarcă de energie!”.

Un proiect asemănător a fost lansat și în Marea Britanie. „Nightingale House” este primul azil din ţară în care se practică interacțiunea între generații. Aici, pentru câteva ore pe zi, orfanii și bătrânii își petrec timpul împreună, sub același acoperiș.